Ďalšia vlna kritiky ministerstva, podporil ju Chmelár

17.02.2012 Bratislava

Bratislava 17. februára (TASR) - Konfederácia športových zväzov (KŠZ) a skupina nespokojných športových zväzov žiada Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ), aby pozastavilo zasadenie nového mechanizmu financovania športu do praxe. V Dome športu sa stretla pod organizačnou taktovkou KŠZ asi tridsiatka predstaviteľov \"menšinových\" športových zväzov, ktoré výrazne podporilo Združenie technických a športových činností SR (ZTŠČ).

Na stretnutí sa nezúčastnili strešné organizácie futbalu, hokeja, tenisu, vodnej kanoistiky, hádzanej či basketbalu, teda športov, ktoré si finančne po novom polepšia. \"Žiadame, aby sa zastavil mechanizmus a nechal čas na diskusiu o financovaní. Nie sme proti dohode, nie sme proti novému systému, ale chceme najširší konsenzus na najlepších kritériách,\" povedal Marián Kukumberg, šéf KŠZ. Zástupcovia fóra argumentovali tým, že pred prijatím nového systému ministerstvom nebol dostatočný čas na diskusiu o nej a jej súčasná podoba je z veľkej miery len odzrkadlením pracovnej skupiny, vytvorenej ministrom, a len z marginálnej časti odrazom ich pripomienok. \"Sú to pri tom zástupcovia športov, ktoré vozia na Slovensko 90 percent medailí,\" povedal generálny sekretár KŠZ Zdenko Kríž.

Návrh vytvorila expertná skupina, v ktorej mali zastúpenie iba ľudia pôsobiaci vo futbale, hokeji, tenise a vodnom slalome. Teda zo športových odvetví, ktorých strešné organizácie zaujali v tabuľke finančných dotácií od ministerstva prvé, druhé, tretie a piate miesto, pričom na štvrtom je \"kráľovná športu\" atletika. Tzv. \"malé\" športy sa dostali mimo tvorby nového systému, pričom výraz \"malá\" je dosť relatívny, lebo medzi nespokojných patria aj hnutia takých tradičných olympijských odvetví ako športová gymnastika, strelectvo, volejbal, ktoré sú na Slovensku dokonca dlhodobo, resp. momentálne úspešné.

Príčinou rozkolu v slovenskom športe je podľa Kukumberga dlhodobý nedostatok financií, čo podmienilo odlišné postoje federácií a tak sa \"vzájomná solidarita končí pri peniazoch\". Ministerstvom prezentovaná dohoda údajne nebola vôbec dohodou. Zväzy sa pýtajú, prečo musel takýto dôležitý dokument \"ušiť horúcou ihlou\". Prvýkrát sa na tému sa stretli zástupcovia zväzov, KŠZ, SOV, SPV 19. decembra minulého roka, 7. februára im boli dodané k nahliadnutiu nové princípy financovania, pričom o tri dni neskôr 10. februára bol posledný deň pripomienkovania. \"Všetci sa s tým zoznámili, deklaruje ministerstvo, no nie je to pravda. S takým kľúčovým dokumentom sa nemožno zoznamovať za pár dní. Komunikácia viazne - psy štekajú a karavána ide ďalej, inak sa to nazvať nedá,\" charakterizoval vzťah s ministerstvom Kukumberg.

KŠZ prekáža aj to, že ruší dotáciu na fungovanie Múzea telesnej kultúry, tvorba pravidelnej publikácie Kronika športu nebude už ďalej financovaná, rovnako informačné noviny, určené pre zväzy Šport-info prestal byť podporovaný.

S návrhom nového delenia finančného koláča nesúhlasí ani Slovenský olympijský výbor. \"Východiskové tézy skupiny, ktorá zmenu financovania športu pripravovala, nemožno považovať za reformu športu. SOV sa plne stotožňuje s pripomienkami väčšiny športových zväzov. Tie neboli zohľadnené, preto je návrh jednostranný, neobjektívny, účelový a pre športové hnutie a pre SOV neprijateľný,\" píše sa v oficiálnom komuniké Výkonného výboru SOV, podpísané šéf slovenského olympijského hnutia Františkom Chmelárom.

\"Čiernou ovcou\" v hnutí nespokojných je volejbal, pretože z tímových športoch je popri vodnom póle medzi tými, ktorí si pohoršia. A to napriek tomu, že v uplynulých rokoch bol v kolektívnych odvetviach garantom úspechov. \"Vyšli nejaké čísla, na základe ktorých sme dopadli za posledné roky horšie ako basketbal a hádzaná. Ako máme robiť lepšie, keď sme za posledné roky úspešnejší ako spomínané dva športy, a to aj v mládežníckych kategóriách? Ktorý kolektívny šport dosiahol 5. miesto na ME? Ako je možné, že napriek úspechom sa nachádzame nižšie. Znamená to, že asi sú tie kritériá nastavené zle,\" podotkol prezident Slovenskej volejbalovej federácie Ľubor Halanda.

\"Bola to škandalózna lehota pre pripomienkovanie. Kritérium popularity je absurdné a namierená proti malým športom. Chýba zohľadnenie konkurencie v športoch, do financovania by sa mali, a to priamo, zapojiť Tipos a lotéria,\" konštatoval predseda Slovenského zápasníckeho zväzu Peter Marček. \"Všetky kritériá sú zlé. Prieskum verejnej mienky - mohol by sa rozdeliť celý rozpočet podľa prieskumu verejnej mienky. Nula percent je spravodlivých na popularitu, nie 30 %. Čo sa týka hodnotenia kritéria materiálovej náročnosti - sekcia športu nemala ani poňatie, podľa čoho sa prisudzuje a všetko mala na starosti iba expertná skupina,\" vyjadril svoje námietky prezident Slovenskej gymnastickej federácie Ján Novák.

Nespokojný bol aj šéf Slovenského zväzu karate Daniel Liška, keďže \"Karate\", ktoré jeho zväz reprezentuje, dostane asi o tretinu nižšiu podporu ako stať \"Karate a bojové umenia\" napriek tomu, že združuje viac športovcov i organizuje na celoslovenskej báze viac súťaží. \"Majster sveta, ktorý je v hmotnosti sám, má v kriteriálnom hodnotení takú istú váhu, ako ten, ktorý získa titul v konkurencii 50 borcov. Body za umiestnenie v juniorskej súťaži olympijského a neolympijského športu sú rovnaké. Mojou otázkou je aj, kto je povolaný, aby určoval koeficient materiálovej náročnosti, ktorého prisúdenie dáva rozdiel až 50.000 eur ročne?.\"

Pred rokom nemali športové zväzy na konte zo štátnych peňazí ani euro, teraz zrejme budú mať všetky už na prelome marca a apríla. Vďaka predčasným voľbám. Uvádza sa to v hlavnej téze článku \"Jurzyca nechá prázdnu kasu\", ktorý vyšiel v piatok v denníku SME. Ďalej sa v texte okrem iného uvádza: \"Autor Ministerstvo školstva vo štvrtok popoludní zverejnilo na webovej stránke ďalšie výzvy na podávanie žiadostí o poskytnutie dotácií. Pod novou hlavičkou Športové odvetvia mieni rozdeliť aj \'zvyšnú\' viac než tretinu verejných financií, cirka 11 miliónov eur, a to už podľa nových kritérií rozdeľovania, ktorých návrh zverejnilo len minulý týždeň. ... Na šport je v rozpočte ministerstva na rok 2012 vyčlenených 30,4 milióna eur. Bez vypísanej výzvy okrem výslovne určených financií (Národné športové centrum, Antidopingová agentúra SR, tzv. tovary a služby, prierezové činnosti a pod.) ostáva z vážnych položiek už len milión na investície. Rezort už koncom decembra rozdelil vyše 12,5 milióna na reprezentáciu, rozvoj a pre vybraných športovcov. Dva a pol milióna vyčlenil na olympijské a paralympijské aktivity – rozdelenie medzi dva výbory stále nie je známe, hoci ministerstvo sa vo výzve zaviazalo zverejniť ho do 31. decembra 2011, ale okrem nich ich nikto iný dostať nemôže. ... Výzvu na ďalší rozhodujúci balík v objeme 11 miliónov ministerstvo vypísalo vo štvrtok.\"
 

Vyberte región